Liselund Park
Liselund Park.

Aller længst oppe i det nordøstlige hjørne af øen Møn, ligger den eventyrlige Liselund Park, med Møns Klint som nærmeste nabo mod syd. Parken med dens overflod af romantik, et stråtækt lystslot, en kinesisk the-pavillon, en norsk bjælkehytte, søer, vandløb og mindesmærker, er en vidunderlig kærlighedsgave fra en mand til hans hustru.

 

Antoine de la Calmette var amtmand på Møn i 1790, og sammen med sin Lisa, skabte han Liselund Park. Ægteparret blev ikke gamle, men de efterlod sig en søn, Charles, som giftede sig med Liselund Parks ”Hvide Dame”, Martha Sabine Mackeprang. Charles de la Calmette var en livsnyder, der levede over evne, døde ung, og efterlod sin unge kone og godset med en kæmpe gæld. I 1840'erne endte Liselund derfor på familien Rosenkrantz's hænder.

 

Men man kan stadig være heldig at møde ”Den hvide Dame”,  yndefuldt svævende over plænerne - hvis da ikke nutidens ånde-manere har haft held til at sende hende behørigt til himmels.

 

Næsten 100 år efter parkens grundlæggelse, i 1887 opførte Baronesse Oluffa

Krabbe og Baron Fritz Rosenkrantz Liselund ny Slot i havens vestlige ende,

på en bakketop, med udsigt tværs over anlægget og ud over havet mod øst.

Igen gik der 100 år, nu med familien Rosenkrantz som beboere i Liselund ny Slot.

 

I 1960'erne var slottet blevet for umoderne og dyrt at drive. Familien rykkede ud og huset blev i nogle år brugt, som lejrskole og vandrerhjem.

 

I 1980 solgtes det ny slot med en grund på 5000m2 fra til staten, og huset lå tomt i mange år, imens man overvejede om det skulle rives ned. Overvejelserne endte med et salg i 1989, til de nuværende ejere, Krista & Steffen Steffensen.

 

Slottet blev gennemrenoveret og indrettet til et yndigt slotshotel med

16 unikke værelser, restaurant, og café.

 

Liselund ny Slot er bygget i italiensk stil og indvendigt udsmykket med smukke loftmalerier, stuk & paneler.


Liselund gl. Slot.
Liselund Park .
Liselund gl.Slot bag fra.
Schweizer Hytten i Liselund Park.
Liselund Park.